Tips på hur du kan spara el hemma

Energiräkningen är ofta en väldigt obehaglig överraskning när den dimper ner i brevlådan. Speciellt då om man har en stor familj där tonåringar har en stor del i det höga beloppet som står angivet på fakturan. Vi vet ju alla hur det ser ut just gällande den saken, eller hur?

Man kommer hem och ser hur TV:n står på, hur varje lampa lyser samtidigt som både mobil och datorer ligger och laddar på golvet medan tonåringen i fråga ligger i soffan och frågar när middagen är klar. Här överdrev jag naturligtvis en smula, men sakfrågan kvarstår dock.

Hur ska jag göra för att sänka min el-räkning? Det här är ofta en fråga som ställs i samband med att vi är ute på jobb som elektriker i Uppsala och för att underlätta har jag skrivit ner några användbara tips som man kan använda sig av. Att låsa in tonåringen är ju inget alternativ...

De här tipsen gäller framförallt din hemelektronik och jag hoppas att vi inom kort kan återkomma med fler tips inom andra områden.

  • Tips nummer ett är också det mest självklara. Slå av allt som du inte använder. Här menar vi att man slår av datorn och annan hemelektronik som inte används. Detta är nämligen den absolut största energiboven och så himla jobbigt är det inte att sträcka sig ner och slå av tvn, eller hur? Här handlar det om vanor och lathet – kan man ändra detta så finns det många pengar att tjäna.
  • Använd ett grenuttag. Med hjälp av ett grenuttag kan du sammankoppla all din hemelektronik till samma uttag och på så sätt slå av allting då du går och lägger dig. Ett perfekt sätt att slippa gå omkring i hela huset och något som många skulle tjäna mycket på. Ett grenuttag alltså!
  • Strömsparläge. På nyare datorer och tv-apparater finns det alltid ett läge som heter strömsparläge och det är detta som du ska använda dig av. Se till att veta hur du ställer in detta och fråga gärna återförsäljaren om råd då du köper. Den här punkten är underbar för den mer glömske personen.
  • Välj energimärkt. Det finns några märken som du aktivt ska söka efter då du handlar hemelektronik och dessa är Svanen, TCO och Energy Star. Finns något av dessa märken på dina elektronikprylar så garanteras du abslout bästa kvalitet.

Se till att försöka följa dessa tips under en tid och vi garanterar att din elräkning kommer att förvandlas till en betydligt roligare läsning.

På återhörande!

Vi erbjuder mycket konkurrenskraftiga priser på eltjänster
3 Feb 2015